studia, liczby zespolone
asas: Hej, wie ktoś może jak rozwiązać zadania tego typu?
|(z+1)/(z−i)|<2
?
Prosze o pomoc
11 paź 00:06
pigor: ..., zacznę np. tak :
| | z+1 | | |z+1| | |
| |
| |< 2 ⇔ |
| < 2 /* |z−i| >0 i z≠ i ⇔ |z+1|< 2|z−i| i z≠ i ⇔ |
| | z−i | | |z−i| | |
⇔ |z+1|
2< 4|z−i|
2 i z≠ i i z
2≠ −1 ⇔ (z+1)
2< 4(z−i)
2 i
z≠ i i z2≠ −1 ⇒
⇔ z
2+2z+1< 4z
2−8zi+4i
2 ⇔ 3z
2−8zi−2z−4−1 >0 ⇔
3z2−2(4i+1)z−5 >0 ,
ale Δ= 4(4i+1)
2+4*3*5= 4(16i
2+8i+1+15)= 4(−16+8i+16)= 32i
i na dzisiaj mam dość
11 paź 00:46