Proszę o pomoc!
Początkujący: Mając wykres funkcji y = f (x) narysuj wykres funkcji:
a) g(x) = − f (x) ; b) g(x) = f (−x) ; c) g(x) = | f (x) | ;
d) g(x) = f (x) + b , gdzie b − stała; e) g(x) = f (x − a) + b , gdzie a, b − stałe.
11 paź 00:03
11 paź 00:06
Początkujący: Serdecznie proszę o wyjaśnienie podpunktów, c,d i e. Z góry dziękuję.
11 paź 00:22
Antek: Pewnie jest to zadanie gdzie masz narysowany taki wykres w ksiazce funkcji f(x)
Przyjmijmy ze mamy taki wzor funkcji f(x)=x+1
c) g(x)=|x+1| czyli na wykres funkcji f(x)=y=x+1 nakladamy wartosc bezwzgledna i to co pod
osia OX odbijamy symetrycznie nad os
Do d i e zapoznac sie z tym
https://matematykaszkolna.pl/strona/48.html
d) wykres funkcji g(x) powstanie po przesunieciu wykresu
funkcji f(x) o wektor [0 b]
f(x)=x+1 i np b=5 to g(x)=x+1+5 to g(x)=x+6
e) wykres funkcji g(x) powstanie po przesunieciu wykresu funkcji f(x) o wektor [a ,b]
masz np przesunac wykres f(x)=x+1 o wektor [3 .−7 ] wiec napisz wzor funkcji g(x)
11 paź 09:00
Początkujący: Serdecznie dziękuje za pomoc
12 paź 10:01