Pomocy!
Karola: Wyznacz liczbe ktorej p% jest rowne y.
a) y= 20 * 34, p=50
b) y= 22 * 5−2, p=20
c) y= 2−1 : 22, p=12.5
d) y= 2−4 : 2−7, p=4
e) y= √48 * √0,75, p=150
f) y= 3√5 * 3√25, p=250
10 paź 23:44
Karola: Prosze o pomoc
11 paź 00:07
Janek191:
a) y = 2
0 * 3
4 = 1*81 = 81
p = 50
więc
0,50 x = y
x = y : 0,50 = 81 : 0,5 = 162
Odp. 162
========
| | 1 | | 4 | |
b) y = 22 *5−2 = 4* |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | |
p = 20
więc
0,20 x = y
| | 4 | | 2 | | 4 | | 10 | | 2 | | 2 | | 4 | |
x = y : 0,2 = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 25 | | 10 | | 25 | | 2 | | 5 | | 1 | | 5 | |
==========
c)
| | 1 | | 1 | |
y = 2−1 : 22 = 2 − 1 − 2 = 2−3 = |
| = |
| |
| | 23 | | 8 | |
p = 12,5
więc
0,125 x = y
| | 1 | | 1 | |
x = y : 0,125 = |
| : |
| = 1 |
| | 8 | | 8 | |
Odp. 1
======
d)
y = 2
−4 : 2
−7 = 2
− 4 − (−7) = 2
3 = 8
p = 4
więc
0,04 x = y
x = y : 0,04 = 8 : 0,04 = 800 : 4 = 200
Odp. 200
=========
e)
y =
√48*
√0,75 =
√48*0,75 =
√36 = 6
p = 150
więc
1,50 x = y
x = y : 1,5 = 6 : 1,5 = 60 : 15 = 4
Odp. 4
======
11 paź 07:25
Janek191:
f) y = 3√5*3√25 = 3√5*5*5 = 5
p = 250
więc
2,50 x = y
x = y : 2,5 = 5 : 2,5 = 50 : 25 = 2
Odp. 2
======
11 paź 07:27