równania kwadratowe
majka: Ile rozwiązań ma równanie
x + 8√x + 12 = 0
Nie wiem jak przekształcić to

pomocy
10 paź 23:34
Antek: Rownanie kwaratowe ma postac ax2+bx+c=0
10 paź 23:35
ICSP: Widać ze równanie sprzeczne. D : x ≥ 0
więc
x + 8√x również będzie ≥ 0 a jeżeli do liczby nieujemnej dodamy liczbę dodatnia dostaniemy
liczbę dodatnią. Sprzeczność /
10 paź 23:35
ICSP: Antek podstawienie t = √x sprowadzi to równanie do równania kwadratowego. Tylko w tym
przypadku nie jest to konieczne
10 paź 23:36
majka: Dzięki

myślałam że muszę najpierw doprowadzić to do postaci bez pierwiastka i się głowiłam,
zamiast od razu postawić proste założenie
10 paź 23:39
Antek: Masz racje

jednak po pracy do tak poznej pory nie ma co odpisywac bo sie trzezwo nie mysli
10 paź 23:40
majka: Hehe, ja za naukę też nie powinnam teraz się brać
10 paź 23:42
Mila:
Propozycja Antka nie jest błędem i doprowadzi do celu. (Trzeba napisać założenie).
11 paź 16:04