Funkcje cyklometryczne
kajtek: Czy mógłby ktoś wyjaśnić mi kilka rzeczy związanych z funkcjami cyklometrycznymi?
Po pierwsze, jeśli mamy f(x)=sin(arcsinx) i f(x)=arcsin(sinx), to skąd wiadomo, jaka jest
dziedzina i jaki zbiór wartości funkcji, to znaczy czy od sinusa czy od arcsinusa..
Po drugie, dlaczego wykresy funkcji:
f(x)=x−arctg(tgx) i f(x)=cos(2arcsinx)+x;
wyglądają tak, jak wyglądają.. narysowałem te wykresy w wolframie, jednak nie rozumiem,
dlaczego są akurat takie..
Dziękuję za wszelką pomoc.
10 paź 23:25
11 paź 00:11
kajtek: Dziękuję
11 paź 00:27
Mila:
11 paź 14:53