algebra, podstawy grup
nick: Proszę o szybką pomoc
Mam do zrobienia zadanie:
"Ile różnych działań grupowych ◯ można określić na zbiorze 4−elementowym X={a,b,c,d} tak, aby
(X,◯,e) było grupą? W każdym przypadku sporządź tabelkę działania grupowego"
Poczytałem coś o tych grupach i wydaje mi się, że w końcu zrozumiałem czym one w ogóle są, ale
wciąż nie wiem jak się za to zabrać... Prosiłbym, żeby ktoś na przykładzie uproszczonej wersji
tego zadanka pokazał mi jak je rozwiązać z opisaniem toku rozumowania. Na przykład na zadanku
z podobną treścią, jedynie podmienione "X={a,e} tak, aby (X,◯,e) było grupą" lub "X={a,b,e}
tak, aby (X,◯,e)".
10 paź 22:47
nick: :(
10 paź 23:00
nick: Ile różnych działań grupowych □ można określić na zbiorze dwuelementowym X = {a,e} tak, aby
(X,□,e) było grupą?
10 paź 23:02
nick: cvfdh
10 paź 23:26
nick: fdhgdsfh
10 paź 23:49
nick: wciąż aktualne
12 paź 16:23