Problem
Piotr 10: | | π | |
Dla jakich wartości parametru k równanie sin2x+cos( |
| −2x)=3k√6 ma rozwiązania? |
| | 6 | |
A to od czego zacząć ?
10 paź 22:42
Piotr 10: Trzeba zastosować tutaj wzór cos(α−β) ?
10 paź 22:45
Saizou : określ zbiór wartości wyrażenia
następnie
min ≤3k
√6≤ max
10 paź 22:45
Piotr 10: Tylko jak taki zbiór wartości wyznaczyć? Za 15 minut będę
10 paź 22:46
ZKS:
| | π | | π | | π | | π | |
cos( |
| − 2x) = sin( |
| + 2x − |
| ) = sin(2x + |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| | π | | π | | π | |
sin(2x) + sin(2x + |
| ) = 2sin(2x + |
| )cos( |
| ) = |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
| | π | | √3 | | π | |
2sin(2x + |
| ) * |
| = √3sin(2x + |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
10 paź 22:53
Piotr 10: I Teraz mam narysować ten wykres funkcji? √3sin(2x+π/6) ?
Nie rozumiem za bardzo tego przekształcenia, nie wiem skąd się bierze to
10 paź 23:06
Piotr 10: Podbijam
10 paź 23:14
ZKS:
Wzór
| | x + y | | x − y | |
sin(x) + sin(y) = 2sin( |
| )cos( |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Nic nie musisz rysować. Wystarczy że zauważysz jaki zbiór wartości ma
albo mając równanie
| | π | |
√3sin(2x + |
| ) = 3k√6 dzielisz przez √3 i masz |
| | 6 | |
teraz już chyba widzisz jakie zapisać warunki.
10 paź 23:14
Saizou : a rozumiesz coś takiego
cos(x)=sin(x+90)
10 paź 23:15
Piotr 10: D−1=<−√3;√3> tak?
10 paź 23:15
ZKS:
Tak albo dzielisz to równanie przez
√3 i masz ZW = [−1 ; 1].
10 paź 23:17
Piotr 10: −1≤3k
√2≤1
−1≤3k
√2
⋀
3k
√2≤1
10 paź 23:24
ZKS:
Jest

.
10 paź 23:26
Piotr 10: Ok, dzięki wielkie po raz kolejny
10 paź 23:27
ZKS:
Na zdrowie.
10 paź 23:34