liczba rozwiazan rownania
Jaruś: Określ liczbe rozwiazań równania w zależności od wartości parametrów a i b. Dla tych wartości
parametrów a i b, dla których istnieją rozwiązania, podaj te rozwiązania:
a(x+1) = b(x+2)
10 paź 22:27
matyk: np a=0 ⋀b=0 − układ nieoznaczony
10 paź 22:31
ninja: chłopie. wal to i tak nie znajdziesz pracy. olej szkołę zostań ninja
10 paź 22:32
maniuś:
ax+a=bx+2b
ax−bx= 2b−a
(a−b)*x= 2b−a dla a=b i a≠0 i b≠0 równanie jest sprzeczne, bo 0*x = b ⇒ 0≠b
dla a=b=0
równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań , bo 0*x = 0 ⇒ 0=0
dla a≠b równanie ma jedno rozwiązanie:
10 paź 22:34
lolek: a=−1 b=1 to −x−1=x+2 to −2x =3 x=−3/2 − uklad oznaczony 1 rozwiazanie
10 paź 22:34
lolek: manius to ujol najdokladniej raczej nie trzeba wyjasniac
10 paź 22:35
ninja: JUTRO PIĄTEK. WEEKENDU POCZĄTEK <3
10 paź 22:36
bezendu:
ax+a=bx+2b
ax−bx=2b−a
x(a−b)=2b−a
a−b≠0
a≠b
a≠b jedno rozwiązanie
a=b i a≠0 sprzeczność
a=b=0 jedno rozwiązanie
10 paź 22:36
maniuś:
piszemy "uj
ął"
10 paź 22:37
bezendu:
nie maniuś tylko
Eta
10 paź 22:38
maniuś:
bezendu coś Ci nie poszło
10 paź 22:38
lolek: hehe wybacz dziękuje za poprawienie mojego blędu
10 paź 22:38
maniuś:
10 paź 22:39
bezendu: gdy a=b=0 tożsamość
10 paź 22:40
bezendu:
Już widziałem dziś maniuśa na forum i czekałem aż wypowie się w tym poście co ja
10 paź 22:40