średnie
Saizou : jak wykazać że jeśli a+b+c=0 to ab+ac+bc≤0 za pomocą nierówności o średnich

czy to trzeba z
am− hm
10 paź 22:02
Saizou : bo normalnie to potrafię to zrobić
10 paź 22:02
Saizou : już wiem
10 paź 22:10
ZKS:
To zapisz będzie dla potomnych.
10 paź 22:15
Saizou : | 0 | | 3abc | | (ab+ac+bc)2 | |
| ≥ |
| /* |
| |
| 3 | | ab+ac+bc | | 3abc | |
0≥ab+ac+bc
c.b.d.w.
10 paź 22:22
ZKS:
Źle a skąd wiesz że abc > 0?

Tak myślałem że zapomnisz o tym.

Może a = 0 ∧ b = −1 ∧ c = 1?
10 paź 22:26
Saizou : | | a+b+c | |
ale faktycznie to będzie ujemne, bo |
| ≥3√abc ⇒ 0≥abc |
| | 3 | |
10 paź 22:31
Lorak: Wydaje mi się, że nie można skorzystać z nierówności między średnimi w tym zadaniu.
W założeniu mamy a+b+c=0, a dla a,b,c∊R
+ to jest niemożliwe.
No chyba, że coś pokręciłem
10 paź 22:31
Saizou : czyli że jak to ma być ?
10 paź 22:39
Saizou : pomoże ktoś?
10 paź 22:45
ZKS:
Trzeba zrobić normalnie bez korzystania ze średnich.
a + b + c = 0
(a + b + c)2 = 0
a2 + b2 + c2 + 2(ab + ac + bc) = 0 jak wiemy a2 + b2 + c2 ≥ 0 więc
ab + ac + bc ≤ 0
Chyba taki dowód wystarczy.
10 paź 22:47
Saizou : tak też zrobiłem, ale mi chodzi o dowód ze średnich w ramach ćwiczeń
10 paź 22:51
matyk: W zupełności wystarczy.
10 paź 22:52
matyk: nie wszystko da się zrobić ze średnich.
10 paź 22:53
Saizou : ale powinno dać się to zrobić ze średnich, tak myślę
10 paź 22:54
Lorak: jeżeli nie ma założenia, że
a,b,c > 0
to nie można korzystać z nierówności między średnimi.
10 paź 22:55
ZKS:
Już Ci pisałem tak jak Lorak i matyk że nie zrobisz z wykorzystaniem średnich.
10 paź 22:55
Saizou : | | 1 | |
ZKS a nie może być zerem bo |
| było by niemożliwe do wykonania |
| | a | |
10 paź 22:56
ZKS:
| | 1 | |
Saizou a gdzie masz coś podane z |
| nie widzę.  |
| | a | |
Masz tylko wyrażenia a + b + c = 0 więc a = 0 jest jak najbardziej możliwe.
| | 1 | |
To Ty dałeś sobie |
| nie ja.  |
| | a | |
10 paź 23:01
Saizou : cytuję
"Źle a skąd wiesz że abc > 0? Tak myślałem że zapomnisz o tym. emotka
Może a = 0 ∧ b = −1 ∧ c = 1?"
wiec twoje może nie ma sensu
10 paź 23:02
maniuś:
a
2+b
2+c
2≥0
(a+b+c)
2−2ab−2ac−2bc≥0
ab+ac+bc≤0
10 paź 23:05
matyk: "wiec twoje może nie ma sensu" − co rozumiesz pod tym pojęciem?
10 paź 23:06
maniuś:
Chciałeś
usilnie za pomocą średnich
10 paź 23:06
ZKS:
Chciał Ci tylko pokazać że dla byle jakich liczb a ; b oraz c wyrażenie abc nie musi być
większe od 0 jak to sobie założyłeś.

To Ty właśnie dokonywałeś przekształceń nie wiedząc
właśnie czy a nie jest czasem równe 0 albo inny wyraz.
10 paź 23:06
matyk: maniuś, ale to wcale nie jest wykorzystanie nierówności między średnimi
10 paź 23:08
Saizou : no bo "może" a=0 b=−1 c=1, zatem
| | 3 | | 3 | |
|
| = |
| i tak mi nie pasuje |
| | | | | |
10 paź 23:08
10 paź 23:08
matyk: bo taki warunek zachodzi zawsze:
10 paź 23:09
ZKS:
maniuś a co to za średnia po prawej stronie?
10 paź 23:09
Saizou : chyba już wiem co źle robię, dzięki chłopaki
10 paź 23:09
ZKS:
Okej teraz napisałeś tylko o tą 3 się czepiałem.
10 paź 23:10
bezendu:
Maniuś to
Eta
10 paź 23:10
ZKS:
bezendu detektyw rozszyfrował?
10 paź 23:11
matyk: Eta ile ty masz wcieleń na forum?
10 paź 23:11
bezendu:
ZKS
10 paź 23:12
maniuś:
2013
2014
10 paź 23:12
matyk: Dobrze, że nie wiem ile to jest
10 paź 23:13
maniuś:
10 paź 23:13
ZKS:
10 paź 23:15
Eta:
10 paź 23:16
ZKS:
Wiem że to Ty
bezendu (ale może się mylę).
10 paź 23:17
bezendu: Muszę Cię zmartwić

ale ja jestem cały czas zalogowany.
10 paź 23:18
ZKS:
Widzisz nie jestem tak dobrym detektywem jak Ty.

Zatem przepraszam za osąd.
10 paź 23:19
bezendu:
10 paź 23:19
Eta:
10 paź 23:19
ZKS:
Teraz już jest pewność że to
Eta no chyba że ktoś zhackował konto.
10 paź 23:20
Eta:

.
10 paź 23:22