rownanie z wartoscia bezwzgledna i parametrem
kuki1994: dla jakich wartosci parametru p , rownanie ( p + 1 ) ( lxl + l x − 1 l + 3 ) = 2p posiada
:
a) 1 rozwiazanie
b) nieskonczenie wiele rozwiazan
c) wyznacz najwieksza mozliwa wartosc rownania dla p ∊ < −3 , 3 >
10 paź 21:46
kuki1994: pomoze ktos ?
10 paź 23:43
Bizon:
zrób wykres f(x)=|x|+|x−1|+3 i wszystko się rozjaśni −
10 paź 23:52
kuki1994: no tak robilem
bo w szkole mialem przyklady ze parametrem bylo samo "p" , a tutaj mam ( 2p / p+1 ) i jak
narysuje funkcje f(p) = 2p / p+1 to nie da sie " przeczytac " z wykresu ile p wynosi
11 paź 13:07
matyk: ale można pod tę liczbę podstawić
U{2p]{p+1}=m
i wtedy wszystko widać

Pamiętaj, że dzieląc przez p−1 zakładasz, że p≠−1
11 paź 13:11
matyk: | 2p | |
| =m  |
| p+1 | |
11 paź 13:11
kuki1994: dobra juz ogarniam te zadania, dzieki
11 paź 13:45