Rozłóż wyrażenie na czynniki:
Mathematican:): Rozłóż wyrażenie na czynniki:
4x4−13x2+3
10 paź 21:39
KUZDE:
= 4x4 − 12x2 − x2 + 3 = 4x2(x2 − 3 ) − ( x2 − 3 ) = ( x2 − 3 ) ( 4x2 − 1 ) =
= ( x − √3 ) ( x + √3 ) ( 2x − 1 ) ( 2x + 1 )
10 paź 22:04
Gustlik: 4x
4−13x
2+3=4t
2−13t+3, gdzie t=x
2, t≥0
| | 1 | |
Δ=121, √Δ=11, t1= |
| , t2=3 ⇔ |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ x12= |
| ⇔ x1=± |
| , x22=3 ⇔ x2=±√3 |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Stad W(x)=4(t− |
| )(t−3)=4(x2− |
| }(x2−3)=4(x− |
| )(x+ |
| )(x−√3)(x+√3) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
11 paź 02:04