Fizyka...
FizykaToZło: Samochód osobowy poruszający sie ze stałą prędkością V₁=70 km/h minął znak drogowy informujący,
że do celu pozostało mu 210 km. Tę chwilę przyjęto za czas początkowy t₀=0. Po upływie t₁=0.5
h ten sam znak drogowy z prędkością V₂=140 km/h minął jadący w tę samą stronę motocyklista.
W jakiej odległości od znaku drogowego motocyklista dogoni samochód? Po jakim czasie?
10 paź 21:37
FizykaToZło: up
10 paź 21:48
FizykaToZło: Potrafi ktoś to zrobić?
10 paź 21:55
FizykaToZło: Aż takie trudne?
10 paź 22:11
FizykaToZło: up
10 paź 22:13
FizykaToZło: down
10 paź 22:23
pigor: ..., jak na mój gust, jeśli
t=? − czas jazdy
samochodu do momentu dogonienia go przez motocyklistę,
to zadanie ...

nieźle opisuje mi np. takie równanie :
140(t−0,5)= 70t /:70 ⇔ 2(t−0,5)= t ⇔ 2t−1=t ⇔
t=1 [h] , więc w odległości
s=70t= 70*1=
70 [km
od znaku drogowego, po czasie 1−0,5=
0,5 [h] , czyli
po pół godzinie od swojego momentu mijania tego znaku,
motocyklista dogoni samochód . ...
10 paź 22:54
FizykaToZło: Okej, dzięki wielkie
10 paź 23:08
pigor: ..., ja nigdy nie przepadałem za fizyką, ale nie śmiałbym o niej
Tak powiedzieć, dlatego sądzę, że TY zmienisz jednak swój nick , co
10 paź 23:18