matematykaszkolna.pl
interpolacja matroz: rysunekWitam! Mam problem z interpolacją w warunkach które opiszę: Oto tabela wartości y w zależności od parametrów a i b (patrz rys.) Mam znaleźć wartość y dla a=3 oraz b=3 przy pomocy interpolacji. Gdybym miał np. jedną wartość a=2 oraz dwie wartości b1=2, b2=4 to stworzyłbym funkcję interpolacyjną y=ax+b: x1=2 y1=6 x2=4 y2=7 rozwiązałbym układ równań, znalazłbym parametry do funkcji liniowej i podstawiłbym za x trójkę dzięki czemu znalazłbym y. Ale w tak złożonej sytuacji nie mam pomysłu. Ktoś pomoże?emotka
10 paź 21:35
K3NJ!: Wszystko rozwiązujesz z proporcji: I proporcja różnica między parametrami 'b' − różnica między wartościami w pierwszym wierszu danych {6;7} różnica między jednym z parametrów, a szukaną 'b' − pewna wartość x1 czyli: 2 − 1 1 − x1 → x1=0,5, więc wartość dla b=3 z danych pierwszego wiersza to 6+0,5=6,5 II proporcja różnica między parametrami 'b' − różnica między wartościami w drugim wierszu {8;9} różnica między jednym z parametrów, a szukaną 'b' − pewna wartość x2 czyli: 2 − 1 1 − x2 → x2=0,5, więc wartość dla b=3 z danych drugiego wiersza to 8+0,5=8,5 III proporcja różnica między parametrami 'a' − różnica między wartościami z poprzednich proporcji {6,5;8,5} różnica między jednym z parametrów, a szukaną 'a' − pewna wartość x3 czyli: 2 − 2 1 − x3 → x3=1 I tu dochodzimy do szukanej wartości, który jest różnicą wyniku z II proporcji, a x3: 8,5−1−7,5 Wartość y dla a=3 oraz b=3 wynosi 7,5
10 paź 23:01