interpolacja
matroz:

Witam!
Mam problem z interpolacją w warunkach które opiszę:
Oto tabela wartości y w zależności od parametrów a i b (patrz rys.)
Mam znaleźć wartość y dla a=3 oraz b=3 przy pomocy interpolacji.
Gdybym miał np. jedną wartość a=2 oraz dwie wartości b
1=2, b
2=4 to stworzyłbym funkcję
interpolacyjną y=ax+b:
x
1=2 y
1=6
x
2=4 y
2=7
rozwiązałbym układ równań, znalazłbym parametry do funkcji liniowej i podstawiłbym za x trójkę
dzięki czemu znalazłbym y. Ale w tak złożonej sytuacji nie mam pomysłu. Ktoś pomoże?
10 paź 21:35
K3NJ!:
Wszystko rozwiązujesz z proporcji:
I proporcja
różnica między parametrami 'b' − różnica między wartościami w pierwszym wierszu danych {6;7}
różnica między jednym z parametrów, a szukaną 'b' − pewna wartość x1
czyli:
2 − 1
1 − x1 → x1=0,5, więc wartość dla b=3 z danych pierwszego wiersza to 6+0,5=6,5
II proporcja
różnica między parametrami 'b' − różnica między wartościami w drugim wierszu {8;9}
różnica między jednym z parametrów, a szukaną 'b' − pewna wartość x2
czyli:
2 − 1
1 − x2 → x2=0,5, więc wartość dla b=3 z danych drugiego wiersza to 8+0,5=8,5
III proporcja
różnica między parametrami 'a' − różnica między wartościami z poprzednich proporcji
{6,5;8,5}
różnica między jednym z parametrów, a szukaną 'a' − pewna wartość x3
czyli:
2 − 2
1 − x3 → x3=1
I tu dochodzimy do szukanej wartości, który jest różnicą wyniku z II proporcji, a x3:
8,5−1−7,5
Wartość y dla a=3 oraz b=3 wynosi 7,5
10 paź 23:01