Problem
Piotr 10: Oblicz sumę wszystkich pierwiastków równania cos3x=tg(2008π) należących do przedziału (1;17).
Jak zabrać się w ogóle za takie zadanie?
10 paź 21:28
q: tg(kπ), gdzie k jest liczba calkowita daje 0, stad
cos(3x) = 0
| | π | | π | |
3x = |
| + 2kπ ∨ 3x = − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
rozwiazujesz wzgledem x i szukasz skonczona ilosc pierwiastkow tego nieskonczonego zbioru,
ktore naleza do przedzialu (1;17)
10 paź 21:39
Piotr 10: A czemu właśnie k=0 ?
10 paź 21:41
Lorak: spójrz na wykres tangensa
10 paź 21:42
q: k jest dowolna liczba calkowita; chodzi o to, ze okresem podstawowym funkcji tg jest π, tak
wiec tg(0) = tg(π) = tg(2π) = ... = tg(kπ) = 0
10 paź 21:43
Piotr 10: Faktycznie. Ale skąd mam wiedzieć od razu, że tg(2008π)=tg(kπ) ? No tak troszkę już lepiej wiem
o co chodzi
10 paź 21:44
Piotr 10: No dobra wyznaczę potem x i mam napisać w przedziale coś takiego:
1<x<17 ?
10 paź 21:47
Piotr 10: Czy po prostu kombinuję coś z π=3,14 ?
10 paź 21:48
q: tak, szukasz tych "iksow" nalezacych do rozwiazania, ktore "mieszcza sie" w przedziale (1;17);
nie obedzie sie bez przyblizenia, ze π ≈ 3,14
10 paź 21:50
Piotr 10: Ok. Dzięki, niedługo zabiorę się za liczenie i później napiszę moją odpowiedź

. Dzięki za
wskazówki
10 paź 21:51
q: nie ma problemu
10 paź 21:52
Piotr 10: cos(3x)=0
α=3x
cosα=0
Tak też może być ?
10 paź 22:11
Piotr 10: Jeśli ktoś by mógł sprawdzić bym był bardzo wdzięczny
Suma tych wszystkich pierwiastków to S15=42,5π
10 paź 22:25
Piotr 10: Ogółem to wyszedł mi taki ''iks''
Dla k=1
Dla k=2
Dla k=3
| | 2π | |
widać już tutaj ze r= |
| |
| | 6 | |
.....
Dla k=15
S
15=42,5π
Ok?
10 paź 22:35
Piotr 10: Przyjąłem także założenie, że k∊N+
10 paź 22:37
ZKS:
Wynik

.
10 paź 22:39
Piotr 10: Tak, źle przepisałem z zeszytu

. Dzięki wielkie
ZKS za sprawdzenie
10 paź 22:40