matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
gość:
√
1+2n
2
−
√
1+4n
2
lim
n
n−>
∞
n−1
lim
√
8n+10
n−>
∞
10 paź 21:23
Janek191:
√
1 + 2n
2
−
√
1 + 4n
2
√
1
n
2
+ 2
−
√
1
n
2
+ 4
a
n
=
=
n
1
więc lim a
n
= lim
√
1
n
2
+ 2
− lim
√
1
n
2
+ 4
=
√
2
−
√
4
=
√
2
− 2 n→
∞
n→
∞
n→
∞
11 paź 07:52
Janek191:
n − 1
1 −
1
n
a
n
=
√
=
√
=
8n + 10
8 +
10
n
√
1 −
1
n
=
√
8 +
10
n
więc
√
1 −
1
n
1
1
√
2
lim a
n
= lim
=
=
=
√
8 +
10
n
√
8
2
√
2
4
n→
∞
n→
∞
11 paź 08:00