Parametr
Paula: Dla jakich wartosci parametru m funkcja:
f(x) = (m2 + 4m − 5)x2 − 2(m − 1)x + 2
przyjmuje wartosci dodatnie dla wszystkich liczb rzeczywistych x?
Warunki to:
a≠0
Δ>0
x1+x2>0 ?
10 paź 21:17
Lorak: złe warunki.
jeżeli ma przyjmować tylko wartości dodatnie, to nie może mieć miejsc zerowych.
więc pomyśl jeszcze nad warunkami
10 paź 21:31
Paula: więc jakie one będą?
10 paź 21:32
Lorak: Czekam na Twoje propozycje.
10 paź 21:32
Lorak:

może rysunek trochę pomoże
10 paź 21:36
Paula: a>0
Δ<0 ?
10 paź 21:42
Bogdan:
Trzeba rozważyć dwa przypadki:
1) a = 0
2) a ... 0
10 paź 21:42
Lorak: Racja Bogdan, może okazać się, że dostaniemy f(x)=2
10 paź 21:46
Paula: więc w 2 warunku będzie a>0 ?
10 paź 21:55
KUZDE:
1* a = 0
2* a > 0 i Δ < 0
10 paź 22:00