a
PuRXUTM: | | x | |
Niech f(x)= |
| , x∊R. Sprawdź monotoniczność f. Wyznacz f(R) a następnie skonstruuj |
| | 1+|x| | |
f
−1
(Przyjmujemy w takiej sytuacji, że f
−1 jest określona na obrazie f(R))
10 paź 21:12
PuRXUTM: podbijam

monotoniczność wiem jak sprawdzić (funkcja ta jest rosnąca)
ale jak skonstruować f
−1 
Proszę o pomoc
14 paź 12:13
PW: Po prostu z równości
wyznaczyć x za pomocą y. Równość x=g(y) to będzie wzór określający funkcję g=f
−1. Jest to
funkcja zmiennej y należącej do przeciwdziedziny funkcji f (do zbioru wartości funkcji f).
Kto nie lubi, żeby zmienną była y zamienia ją na dowolną inną literę, np. tradycyjną x.
14 paź 12:35
PuRXUTM: czyli po prostu
1) x<0 2) x≥0
. .
. .
. .
to wystarczy

zapisać to trzeba z wartością bezwzględną ? ( a jak tak to jak ? )
14 paź 12:52
Basia: nie wystarczy; trzeba określić dla jakich y f
−1 jest określona
i kiedy, który wzór obowiązuje
x<0
x = a(1−x)
x = a − ax
x+ax = a
(1+a)x = a
dla a= −1 masz sprzeczność
| | a | |
dla a≠−1 masz x = |
| czyli |
| | 1+a | |
a(1+a) < 0
czyli a∊(−1,0)
dla x<0 f(x) przyjmuje tylko wartości z przedziału (−1,0)
| | y | |
czyli dla y∊(−1,0) masz x = |
| |
| | 1+y | |
| | x | |
czyli dla x∊(−1;0) masz f−1(x) = |
| |
| | 1+x | |
x≥0
x = a(1+x)
x = ax + a
x − ax = a
(1−a)x = a
dla a=1 masz sprzeczność
czyli musi być
a(1−a) ≥0 i a≠1 ⇔ a∊<0;1)
czyli dla x≥0 f(x) przyjmuje wartości z przedziału <0;1)
stąd masz
| | x | |
czyli dla x∊<0;1) f−1(x) = |
| |
| | 1−x | |
ostatecznie:
f
−1(x) =
można więc napisać, że
| | x | |
dla x∊(−1;1) f−1(x) = |
| |
| | 1−|x| | |
14 paź 13:15
PW: | | x | | y | | y | |
y= |
| ⇔y−yx=x ⇔ y=x(1+y) ⇔x = |
| . Szukana funkcja to g(y) = |
| dla y |
| | 1−x | | 1−y | | 1−y | |
będących wartościami funkcji f(x) dla x<0.
| | x | | x−1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| − |
| = −1+ |
| − myślę, że zbiór wartości to przedział |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | | x−1 | |
(−1,0), a więc wzór na funkcją odwrotną do f ma postać
| | y | |
g(y) = |
| dla y∊(−1, 0), |
| | 1−y | |
co równie dobrze można zapisać jako
| | x | |
f−1(x)= |
| , x∊(−1, 0), |
| | 1−x | |
jeśli ktoś lubi żeby zmienną była x.
Dla x≥0 znajdujemy zbiór wartości funkcji f (będzie to chyba przedział (0,1) ) i wzór na
funkcją odwrotną, wyznaczając x
z równania
14 paź 13:24
PuRXUTM: dziękuje

trochę to skomplikowane... muszę to ogarnąć
14 paź 13:30
PW: O,
Basiu, grzebałem się z pisaniem, ale w dodatku już w pierwszym wierszu zamieniłem "+"
na "−", więc
PuRXUTM powinien wziąć pod uwagę Twoją odpowiedź.
14 paź 13:31
PuRXUTM: a dlaczego w pierwszym przypadku dla a=−1 jest sprzeczność, i czy zamiast a mogę sobie od razu
napisać y ?
14 paź 14:05
Basia:
pierwszy to x<0
sprzeczność jest dla a= −1
masz
(1+a)x = a
podstaw a= −1
0*x = −1
0 = −1
14 paź 14:09
Basia: zamiast a oczywiście możesz napisać y
14 paź 14:10
PuRXUTM: ale ze mnie nieogar...

dzięki
Basiu
14 paź 14:17