Usuwanie niewymiernosci z mianownika
Majaa: Usunąć niewymierność z mianownika:
12+√5+2√2+√10 1 to licznik, cała reszta to mianownik.
10 paź 21:11
Majaa: Chciałabym sama to rozwiązać. Czy moze ktoś podać sposób w jaki mogę to wykonać?
10 paź 21:12
pigor: ..., np. tak :
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| 2+√5+2√2+√10 | | 2+√5+√2(2+√5) | | 1(2+√5)+√2(2+√5) | |
| | 1 | | (2−√5)(1−√2) | |
= |
| = |
| = (2−√5)(1−√2)= (√5−2)(√2−1). |
| | (2+√5)(1+√2) | | (4−5)(1−2) | |
10 paź 21:19
Majaa: Chytry sposób, dzięki !
10 paź 21:26