analiza
PuRXUTM: | | π | |
Pokaż że arctg x + arcctgx= |
| |
| | 2 | |
10 paź 21:06
Mila:
| | π | | π | |
y=arctg(x), x∊R, y∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
y=arcctg(x), x∊R, y∊(0,π)
| | π | | π | |
arctg(x)+ |
| −arctg(x)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 paź 22:36
PuRXUTM: dziękuje, ale to chyba trzeba jakoś algebraicznie wykazać, ten ćwiczeniowiec mnie rozwalił, jak
można tyle nowych zadań zadać...
10 paź 23:00
Basia:
y1 = arctgx ⇔ tgy1 = x
y2 = arcctgx ⇔ ctgy2 = x
y1 ∊ (−π2;π2)
y2 ∊ (0;π)
stąd:
y1+y2 ∊ (−π2; 3π2)
x = ctgy2 = tg(π2−y2)
tgy1 = tg(π2−y2)
y1 = π2−y2+kπ
y1+y2 = π2+kπ
czyli y1+y2 = π2
bo dla każdego k≠0 π2+kπ∉(−π2; 3π2)
11 paź 19:21