Macierze
Bartek: Dlaczego ta macierz przedstawia układ sprzeczny? Tzn. po czym poznać, że taki układ jest
sprzeczny?
0 −3 ; −5
1 1 ; 4
0 4 ; −5
0 3 ; 6
A swoją drogą: nie wiem jak w tym edytorze narysować macierz
10 paź 20:54
Patryk: chyba trza wyznacznik policzyć
10 paź 20:55
Patryk: nie liczyłem ,ale tu chyba det..=0
10 paź 20:56
Bartek: Sory, możesz jaśniej?
10 paź 20:59
Bartek: Hej, czy przypadkiem nie chodzi o to, że nie może być jednocześnie:
0x1 + (−3)x2 = −5 oraz 0x1 + 4x2 = −5 ? Czy to nie o to chodzi?
10 paź 21:03
matyk: twierdzenie Kroneckera−Capellego
10 paź 21:07
Bartek: No dobra, ale ja tu i tak czegoś nie rozumiem. A to wszystko przez to, że w googlach tak
strasznie mieszają z tymi rzędami. Wyczytałem, że aby układ był sprzeczny, to rząd macierzy
głównej musi być różny od rzędu macierzy uzupełnionej. No ale przecież macierz uzupełniona ma
ZAWSZE o jeden rząd więcej. A może coś pomyliłem?
10 paź 21:23
Bartek: Nie wiem no...Słuchajcie, bo na wykładzie nie miałem jeszcze nic o tym twierdzeniu Kroneckera.
Najlepsze jest to, że chyba 3 razy pytałem ćwiczeniowca o ponowne wytłumaczenie i wtedy to
rozumiałem. Niestety kilka dni minęło, chciałem sobie dzisiaj poćwiczyć i niestety mi to
uciekło.
Tę sprzeczność da się jakoś inaczej uargumentować, tylko właśnie nie pamiętam jak.
10 paź 21:55
PW: To nieprawda, że rząd macierzy uzupełnionej jest zawsze większy o jeden niż rząd macierzy
głównej. Jaka jest definicja rzędu macierzy?
10 paź 22:06
Bartek: Tak! Wiem! Jestem mocno nie douczony! Możesz mi wierzyć, że bardzo nad tym ubolewam. Staram się
jednak jakoś nadrabiać. Sęk w tym, że my o macierzach dopiero zaczęliśmy i jeszcze nie
mieliśmy takiego pojęcia jak rząd macierzy. Tylko wierszy i kolumny oraz sprowadzanie do
postaci schodkowej zredukowanej. Facet na ćwiczeniach tłumaczył dlaczego ten układ jest
sprzeczny, ale ani razu nic nie wspominał o twierdzeniu Kroneckera−Capellego. Wyjaśnił to
jakoś prościej, tylko właśnie wyleciało mi to z głowy, a przecież sam go o to pytałem kilka
razy.
10 paź 22:22
matyk: co oznaczają te przecinki?
Zapisz jak ten układ wygląda, tzn
AX=B
A − macierz współczynników
B− macierz wyrazów wolnych
10 paź 22:29
Bartek: Dobra, bo to chyba nie ma sensu. W końcu trudno jest oczekiwać od ciebie PW, że będziesz
jasnowidzem. W mordę no...żebym sobie to tylko przypomniał...
10 paź 22:29
Bartek: Przecinki, a właściwie średniki oddzielają wyrazy macierzy od wyrazów wolnych.
Czyli tak:
0x1 + (−3)x2 = −5
1x1 + 1x2 = 4
0x1 + 4x2 = −5
0x1 + 3x2 = 6
No i teraz dlaczego ten układ jest sprzeczny?
10 paź 22:33
Bartek: Jak coś jeszcze opisuję nie jasno to mówcie, bo serio...zależy mi na tym, żeby ten temat
ogarnąć.
10 paź 22:38
matyk: oblicz z pierwszego x2=53
obliczmy z czwartego x2=−54
Nie może być dwóch różnych wartości dla tej samej zmiennej ⇒układ sprzeczny
10 paź 22:39
Bartek: Okej, dziękować. Już widzę.
10 paź 22:43