Tratwa: Cześć
Rozwiąż nierówność 2x5−x4−2x3+x2−4x+2<0
zrobiłem to tak:x3(2x2−x−2)+(x2−4x+2)<0
No i wyliczyłemΔ ale odp jest inna , robie coś źle?
10 paź 20:47
wmboczek: szukaj proporcji we wsp a0,a2,a4
2x(x4−x2−2)−(x4−x2−2)<0
10 paź 20:51
Bogdan:
x4(2x − 1) − x2(2x − 1) − 2(2x − 1) = 0
10 paź 20:52
Tratwa: Dziękuje za pomoc
10 paź 20:56
Tratwa: x
4+2x
3+5x
2+4x−12>0
pierwiastkiem tego wielomianu jest 1
(x−1)(x
3+3x
2+8x+12)
i nie mam pomysłu jak to dalej rozwiązać , probowałem hornerem , dzieleniem ale lipka
10 paź 21:15
Bogdan:
a może tak:
(x
4 + 2x
3 + x
2) + (4x
2 + 4x) − 12 > 0 ⇒ (x
2 + x)
2 + 4(x
2 + x) − 12 > 0
Δ = 4
2 + 4*12 = 64,
√Δ = 8
| | −4 − 8 | | −4 + 8 | |
x2 + x = |
| ⇒ x2 + x + 6 = 0 lub x2 + x = |
| ⇒ x2 + x − 2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
x
4 + 2x
3 + 5x
2 + 4x − 12 > 0 ⇒ (x
2 + x + 6)(x
2 + x − 2) > 0
(x
2 + x + 6)(x − 1)(x + 2) > 0
10 paź 21:34