wykładnicza
czacza: jak to dalej dokończyć?
4x+(m−2)*2x + 4 = 0
dla jakich parametrów m , to równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
2x = t, t >0
t2 + (m−2)t+4=0
Δ= (m−2)2 − 16 >0
Δ=m2−4m−12
Δm= 16+48=64
m1= −2
m2= 6
więc m∊(−∞, −2)∪(6,∞)
I co dalej zrobić z podstawieniem za t?
10 paź 20:21
Lorak: równanie z t musi mieć dwa dodatnie rozwiązania, żeby równanie wyjściowe miało dwa
różne rozwiązania.
Bo jak sam napisałeś 2x = t, t>0
Zatem do warunku na deltę, trzeba jeszcze dopisać warunki na dodatnie pierwiastki.
(skorzystaj z wzorów Viete'a)
10 paź 20:27
czacza: aa ! no tak, masz rację. dzięki
10 paź 20:34