równanie na wielomianach
pucka: Rozwiąż równanie:
(x−3)3 + (x+5)2 = 21 − 3x − 2(2x−5)2
Wyliczając po kolei dochodzę do: x3 + 18x2 − 81=0 i co z tym dalej? anie delty nie oblicze,
ani grupowanie.
10 paź 20:14
krystek: Wg mnie źle wyliczyłaś.
Zapisz swoje obl
10 paź 20:22
pucka: liczyłam to już jakieś 15razy. a jak powinno wyjść?
10 paź 20:24
maniuś:
Niestety ,ale źle "doszedłeś" !
x3−9x2+27x−27 +x2+10x+25 = 21−3x−2(4x2−20x+25)
.............. dokończ i otrzymasz
x3 +27=0
odp: x= −3
10 paź 20:24
pucka: x3−3x2 * (−3)+3x * (−3)2 − (−3)3 + x2 +10x +25= 21 − 3x − 2(4x2−20x+25)
x3 + 9x2 + 27x + 27 +x2+10x+25= 21 − 3x−8x2 + 40x − 50
x3 +10x2+37x+52−21+3x+8x2−40x+50=0
x3+18x2−81=0
10 paź 20:27
pucka: już znalazłam swój błąd, dziękuję za pomoc!
10 paź 20:36