matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bryły obrotowe
DeDee:
Oblicz objętość i pole powierzchni stożka o tworzącej l i kącie rozwarcia 2α
10 paź 20:02
dero2005:
h
cosα =
l
h = l cosα r =
√
l
2
− h
2
= l*sinα P
c
= πr(r + l) = πl
2
sinα(sinα + 1)
πr
2
*h
πl
3
V =
=
sin
2
αcosα
3
3
10 paź 20:23