fizyka
xxxxxxxxxxxxxxx: wiem że tutaj to nie powinno być takich zadań ale może ma ktoś ma jakąś wskazówkowe jak
rozwiązać to zadanie.
Ze szczytu równi pochyłej o wysokości h , nachylonej do poziomu pod kątem α , zsuwa się stalowy
klocek. Jeżeli założymy ze jego szybkość początkowa Vo = 0, a współczynnik tarcia stali o
równię wynosi U. Wyznacz zaleznosc dzięki której obliczysz wartość prędkości końcowej.
mam pytanie czy trzeba uwzględnić tą wysokość równi h
10 paź 19:45
xxxxxxxxxxxxxxx: albo jakąś stronę gdzie ktoś by mi mógł pomóc ?
10 paź 19:47
Piotr 10: Zapewne trzeba wpierw wyznaczyć przyspieszenie klocka. Później ze wzoru V=a*t obliczysz
prędkość końcową
Masa klocka jest dana?
10 paź 19:49
Piotr 10: Bo nie widzę ze masa klocka wynosi ''m''
10 paź 19:50
Piotr 10: Rozrysuj siły na równi pochyłej wpierw. Powiedz czego nie rozumiesz
10 paź 19:52
xxxxxxxxxxxxxxx: Masa jest podana jako "m"
10 paź 19:52
Piotr 10: A więc czego konkretnie nie rozumiesz ?
10 paź 19:53
xxxxxxxxxxxxxxx: przyspieszenie umiem wyznaczyć tylko nie wiem do czego jest potrzebna wysokość równi h
10 paź 19:53
Piotr 10: A no widzisz jak wyznaczysz t ?
Jaśniej?
10 paź 19:54
xxxxxxxxxxxxxxx: bo ja zrobiłem to tak z ogólnych wzorów a=F/m i a=ΔV/Δt
i potem porównałem że F/m=ΔV/Δt
10 paź 19:55
Piotr 10: A uwzględniłeś w Fw siłę tarcia też?
Fw=Fs − T
10 paź 19:56
xxxxxxxxxxxxxxx: no tak tylko że ja mam ostateczny wzór wyznaczyć, bez obliczeń
10 paź 19:56
xxxxxxxxxxxxxxx: tak T uwzględniłem
10 paź 19:57
Piotr 10: Nie wiem czy tak można, ale spróbuj zrobić tak jak ja napisałem i porównaj ze swoją
odpowiedzią.
Tylko, że i tak t będziesz musiał policzyć, a żeby t policzyć potrzebna Ci jest ta wysokość
10 paź 19:58
Piotr 10: Patrz bo nie znasz jaką drogę przebyło ciało. Więc możesz ją policzyć z funkcji
trygnometrycznych
10 paź 19:59
xxxxxxxxxxxxxxx: ok, Dzięki
10 paź 19:59
xxxxxxxxxxxxxxx: ok, Dzięki
10 paź 19:59
Piotr 10: W razie problemów pisz
10 paź 19:59