proste równanie wymierne
cs: | | x+2 | |
czy takie równanie |
| oblicza się po porostu tak: |
| | x−2 | |
D=R\{2}
x + 2 = 0
x = −2 ?
10 paź 19:42
matyk: tutaj nie masz równania
10 paź 19:42
cs: | | x+2 | |
oj przepraszam, |
| = 0 |
| | x−2 | |
10 paź 19:43
matyk: to teraz jest ok
10 paź 19:44
cs: a kiedy licznik mnożymy przez mianownik?
10 paź 19:47
PW: Kiedy jest nierówność (piszemy wtedy, że znak iloczynu jest taki sam jak znak ilorazu, więc np.
| | x+2 | |
|
| >0 ⇔(x+2)(x−2)>0. |
| | x−2 | |
10 paź 19:54
cs: aa, dziękuję!
10 paź 19:55