błagam, pomocy
xoxo: 1. Trapez równoramienny o kącie ostrym 60o wpisany jest w koło tak, że jego dolna podstawa
stanowi średnicę koła. Przekątna trapezu ma długość 5{3} cm. Oblicz pole i obwód trapezu.
2. W czworościanie foremnym krawędź ma długość 100 cm. Oblicz objętość czworościanu.
3. Wyrażenie ({a}x+y)2 +(y−{a}x)2 − ({2a}x + x)({2a}x − x) dla a>0 doprowadź do najprostszej
postaci, a następnie oblicz 10% jego wartości liczbowej x= − {1/4}, y= 0,25.
10 paź 19:32
dero2005:

d = 5
√3
c =
√a2 − d2 = 5
b = a − 2x = 5
O = a + b + 2c =
10 paź 20:08
dero2005:
| | a3√2 | | 250000 | |
V = |
| = |
| √2 |
| | 12 | | 3 | |
10 paź 20:10
Bogdan:

2h = 5
√3
10 paź 20:46