pomocy 2
student: Mam sobie taką różniczkę. Do czego mam przyrównać 2Ax a do czego 2B−2A ?
To 4e3x mi wadzi, gdyby to było napisane zamiast tego np. −x+1 to nie byłoby z tym problemu.
y" − 3y' + 2y = 4e3x
10 paź 18:42
Krzysiek: a gdybyś tak coś więcej napisał?
zapewne szukasz rozwiązania szczególnego równania niejednorodnego więc może napisz jakie je
przewidujesz?
10 paź 18:45
student: y" − 3y' + 2y = 4e3x
y" − 3y' + 2y = 0
Δ= 1
y1 = 1
y2 = 2
y = c1ex + c2e2x
Więc:
y = Ax + B
y'= A
y"= 0
0−3A + 2(Ax + B) = 4e3x
−3A + 2Ax + 2B = 4e3x
2Ax = ?
2B−2A = ?
Do czego mam to przyrównać?
10 paź 18:52
Krzysiek: nie rozumiem tej części:
"Więc:
y = Ax + B
y'= A
y"= 0"
po prawej stronie nie masz wielomianu stopnia pierwszego więc skąd takie przewidywanie?
ysz=Ae3x
i teraz szukasz A
10 paź 19:01
student: Ok, dam sobie dalej radę. Dzięki
10 paź 19:09