matematykaszkolna.pl
pomocy student: Pomóżcie ludzie, bo matematyk nawet z tym zadaniem miał problem emotka
  e2x dx  
∫ (2 na górze, 0 na dole)

1+ e2  
10 paź 18:40
Krzysiek: na pewno taki przykład? coś wątpię, bo to najprostsza całka jaka może być... ∫etdt=et +C
10 paź 18:42
student: A możesz mi mniej więcej taki wstęp napisać rozwiązania tego zadania? Bo to co mi napisałeś, to niewiele mi to mówi. Już był zmęczony matematyk, więc może już mu się nie chciało myśleć
10 paź 18:49
Krzysiek: 1+e2 to stała i wyciągasz przed nawias i podstawienie t=2x
10 paź 18:58
student: A mógłbyś napisać jakoś na kartce rozwiązanie? Jak się przypatrzę to wtedy zrozumiem. Nie jestem dobry z matmy, zwłaszcza z tej na studiach emotka
10 paź 19:00
Krzysiek: niestety nie bo jeżeli naprawdę tak wygląda ten przykład to łatwiejszych całek nie ma. zatem jeżeli takiej nie umiesz rozwiązać to może poczytaj coś na temat jak się liczy podstawowe całki.
10 paź 19:03
student: Dobra, to powiedz mi przynajmniej, co mam podstawić za f(x), f ' (x), g(x) i g ' (x) Lub za t, dt i dx i dam sobie później radę, bo ten problem jest najgorszy (zmyla mnie ta kreska ułamkowa)
10 paź 19:07
Krzysiek: napisałem już że rozwiązujesz przez podstawienie a nie przez części. czyli: podstawienie: t=2x
10 paź 19:09
student: Ok, dzięki, dam sobie dalej radę emotka Jakby co to będę pisał emotka
10 paź 19:11