proosze..(chociaż wskazówki, jak rozwiązać to mam)
1. Dla jakiego parametru m równanie x2−mx+m2−2m+1=0 ma dwa różne pierwiastki w przedziale
(0,2) ?
2. Wierzchołek A wykresu funkcji f(x)=ax2+bx+c leży na prostej x=3 i jest odległy od
początku układu współrzędnych o 5. Pole trójkąta, którego wierzchołkami są punkty przecięcia
wykresu z osią Ox oraz punkt A równe jest 8. Podać wzór funkcji, której wykres jest obrazem
paraboli f(x) w symetrii względem punktu (1,f(1)).
| b | ||
(1) 0<− | <2. | |
| a |