Przeciwprostokątna BC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 50cm, a kosinus kąta
kamczatka: Przeciwprostokątna BC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 50cm, a kosinus kąta ACB jest równy
| | 7 | |
|
| . Oblicz długości przyprostokątnych tego trójkąta. |
| | 25 | |
Czy mógłby ktoś to rozwiązać razem z rysunkiem ?
10 paź 18:35
Saizou :

z tw. pitagorasa mamy że
b
2+49x
2=625x
2
b
2=576x
2
b=24x
50=25x
x=2
dokończ sama
10 paź 18:42
kamczatka: bo żeby był podany cosα to od razu by były przyprostokątne 7 i 25? a tutaj podali kosinus kąta
ACB czyli że tutaj α nie podali ? Bo na rysunku Saizou jest α
10 paź 18:48
kamczatka: a nie powinno być 50x ?
10 paź 18:54
kamczatka: czemu przyprostokątna ma 25x jak powinna mieć 50cm?
10 paź 19:06
kamczatka: ?
10 paź 19:12
52: x=2
25x
25*2=50
10 paź 19:15
kamczatka: ale skąd było wiadomo na początek że x=2 ? to wyliczyć było trzeba. Nie ogarniam tego.
i czemu jest na rysunku b zamiast 25x ?
10 paź 19:16
kamczatka: dobra już doszedłem.
10 paź 19:21
52: kosinus to jest przyprostokątna leżąca przy kącie do przeciwprostokątnej, tak ?
| | 7 | |
cos|∡ACB| |
| z tego zrobił że przyprostokątna to 7x a przeciwprostokątna to 25x |
| | 25 | |
| | 7x | | 7 | |
jeśli wstawisz do cos|∡ACB|= |
| skracasz przez x i masz |
| więc się zgadza. |
| | 25x | | 25 | |
Ok nie mamy drugiej przyprostokątnej ... zróbmy pitagorasa tak jak wcześniej zrobił to Pan.
b
2+(7x)
2=(25x)
2
z tego mamy b=24x
przeciwprostokątna ma 50 = 25x to x=2 podstawiasz i masz....
10 paź 19:23