matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
operator sumy
gość:
Zapisz za pomocą operatora sumowania. a) 1+1/3+1/5+...+1/17 b) −2*3+3*4−4*5+...11*12
10 paź 18:25
Janek191:
a) 9
1
= ∑
2 i − 1
i = 1 b) 10 = ∑ ( − 1)
i
( i + 1)*( i + 2) i = 1
11 paź 15:41