Planimetria - promień, obserwator (rysunek)
Bardzo proszę o pomoc: Witam.
Mam problem z pewnym zadaniem. Oto jego treść. Link do rysunku (polecenie + rysunek − zad. 12)
−>
http://oi42.tinypic.com/2res36r.jpg
Gdyby nie dało się odczytać rysunku − polecenie:
Promień Ziemi jest w przybliżeniu równy 6370km, a oczy obserwatora znajdują się na wysokości
x=2m nad powierzchnią Ziemi (punkt P na rysunku obok). Aby obliczyć jak daleko sięga wzrok
obserwatora (odległość od linii horyzontu), należy obliczyć odległość d:
d=√(r+x)2−r2=p{6370,0022−63702~5,05 [km]
a) Jak daleko sięga wzrok obserwatora, którego oczy znajdują się na wysokości 10m nad pow.
Ziemi, a jak daleko − jeżeli na wysokości 100m?
b) Jak daleko sięga wzrok ucznia, którego oczy znajdują się 150cm nad powierzchnią Ziemi?
Pierwszy raz (mam nadzieję, że ostatni

) proszę o rozwiązanie jakiegoś zadania. W zamian z
chęcią pomogę komuś w arytmetyce dziś wieczorem