Wyrażenia wymierne
DeDee: Trzej robotnicy, pracując razem uporządkowali kort tenisowy w pewnym czasie. Gdyby każdy z nich
miał wykonać tę pracę oddzielnie, wówczas pierwszy wykonałby ją w czasie o 2 dni dłuższym,
drugi o 4 dni dłuższym, a trzeci o 10 dni dłuższym. W jakim czasie wykonali tę pracę razem?
10 paź 18:20
KUZDE: wszyscy robotnicy wykonali prace w czasie ( x ) dni
pierwszy robotnik wykonal prace w czasie ( x+2 ) dni
drugi r. wykonal prace w czasie ( x+4 ) dni
trzeci r. wykonal prace w czasie ( x+10 ) dni
razem wykonali te prace w czasie x ,wiec
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| + |
| ) = |
| |
| | x+2 | | x+4 | | x+10 | | x | |
| (x+4)(x+10) + ( x+2)(x+10) + (x+4)(x+2) | | 1 | |
| = |
| |
| (x+2)(x+4)(x+10) | | x | |
| x2 + 14x + 40 + x2 + 12x + 20 + x2 + 6x + 8 | |
| − U{1}[x} = 0 |
| ( x2 + 14x + 40)(x+2 ) | |
| | 1 | |
U{ 3x2 + 32x +68 }{ x3 + 16x2 + 68x + 80 ) − |
| = 0 |
| | x | |
| 3x3 + 32x2 + 68x − x3 − 16x2 − 68x − 80 | |
| = 0 |
| x(x+2)(x+4)(x+10) | |
<=>
2x
3 + 16x
2 − 80 = 0
x
3 + 8x
2 − 40 = 0
W(2) = 0 => x= 2
w czsie 2 godzin
10 paź 18:40
luki: skad wiadomo ze x =2 skoro ten wielomian ma wiecej pierwiastkow ?
10 paź 19:10