zadanko na dowód
gallus: musze wykazać że jeśli x+y=2 to x
3+y
3≥2
i że jesli x−y=5 to x
3−y
3≥31,25
prosze o wytłumaczenie
10 paź 17:51
gallus: Wyznacz wartości parametru m, dla których wykresy funkcji liniowych f(x)=x+m , g(x)= −x+2m+1
przecinają się w punkcie należącym do trójkąta ABC, gdzie A(−3,0), B(6,0), C(0,3). i jakbyście
mogli to luknijcie na to zadanko z funkcji liniowej

bardzo dziękuje
10 paź 17:57
otchłań:
10 paź 17:57
KUZDE: x + y = 2
(x + y)3 = 8
x3 + y3 + 3(x+y)(xy) = 8
x3 + y3 = 8 − 3(x+y)(xy)
x3 + y3 = 8 − 3*2(xy)
x3 + y3 = 8 − 6(xy)
2 = x + y ≥ 2√xy /2
4 ≥ 4xy =>: xy ≤ 1
x3 + y3 = 8 − 6(xy) ≥ 8 − 6 = 2
10 paź 18:12
KUZDE: zad. 2 graficznie
10 paź 18:13
otchłań: skąd ci się nagle wzięło że 2= x+y ≥2 √xy
10 paź 18:48