indukcja
zadanie: Dowieść, że dla każdej liczby naturalnej n≥ 200 sześcian można podzielić na
n sześcianów.
10 paź 17:22
zadanie: jakies podpowiedzi?
10 paź 18:18
zadanie: ?
10 paź 20:35
PW: Umiemy na 8. Dzieląc jeden z nich znowu na 8 powiększamy liczbę sześcianów o 7, mamy więc 8+7.
Dzieląc znowu jeden z nich na 8 powiększamy liczbę sześcianów o 7 itd., co pozwala stwierdzić,
że umiemy podzielić sześcian na 1+7n sześcianów.
To podpowiedż
10 paź 20:52
zadanie: a mozna to jakos narysowac?
nie moge sobie tego wyobrazic
czyli T(n)⇒T(n+7)
ale w zadaniu jest, ze n≥200 czyli od 200
T(200)⇒T(207)⇒T(214) itd.
T(201)⇒T(208)⇒T(215) itd.
T(202)⇒ itd.
itd.
dobrze?
jaki do tego komentarz napisac? czy juz nie jest potrzebny?
11 paź 08:16
zadanie: ?
11 paź 19:12
PW: Jeszcze nie wszystkie n≥200 w ten sposób osiągamy, jak sam zauważyłeś − dopiero co siódmą.
Umiemy jednak podzielić sześcian również na 33=27 sposobów, na 53=125 sposobów.
Pewnie trzeba odkryć twierdzenie o możliwości przedstawienia liczby n≥200 jako sumy
1+k(23−1)+m(33−1)+...
Dla kazdej n
(0) n=k•7
(1) n=k•7+1 (twierdzenie jest już udowodnione)
(2) n=k•7+2
(3) n=k•7+3
(4) n=k•7+4
(5) n=k•7+5
(6) n=k•7+6.
Spróbujmy dla (6)
n=k•7+6 = (k−3)•7+1+26
Wiadomo z (1), że możliwy jest podział na (k−3)•7+1 sześcianów. Podzielenie jednego z nich na
27 jednakowych sześcianów zwiększa liczbę sześcianów w podziale o 26, a więc w przypadku (6)
twierdzenie też jest prawdziwe.
Nie wiem czy jest to podpowiedź "z talentem", ale szedłbym tą drogą
11 paź 19:55
zadanie: dziekuje
11 paź 20:07