matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie i sprawdź poprawność
ola:
(2x+4)
2
=(x−1)
2
10 paź 17:20
Aga1.:
Można tradycyjnie podnieść do kwadratu, liczyć Δ i x
1
, x
2
Ale można też np. tak (2x+4)
2
=(x−1)
2
I2x+4I=Ix−1I 2x+4=x−1 lub 2x+4=−x+1 dokończ
10 paź 17:55