Proszę o wytłumaczenie
Please: Zadania.1
Wykres funkcji f(x)=3x−6 przesunięto wzdłuż osi OY o 2010 jednostek w górę otrzymując wykres
funkcji g
a) Zapisz wzór funkcji g : ? czy to będzie ten zapis ? g(x)= 3x+2010
b) Wykres funkcji g można otrzymać również przesuwając wykres funkcji f wzdłuż osi OX . O ile
jednostek i w którą stronę należy przesunąć wykres funkcji f ?
c) Znajd współrzędne punktu przecięcia z osią OY wykresu funkcji i h(x) =− f(x).
Zadanie 2
.
Dziedziną funkcji g jest zbiór liczb rzeczywistych. Wykres funkcji f(x)=x
4−3x
3−2x
2+6x
otrzymamy
przesuwając wykres funkcji g wzdłuż osi OX o 2010 jednostek w lewo
a) Oblicz g(2009)
b) Znajdź miejsce zerowe funkcji g
Zad.3
Miejscem zerowym funkcji f jest liczba mam tutaj wyliczone bo mam to zadanie pod kreską ułamka
nie chcę się męczyć i wypisywać tylko chodzi mi o taką rzecz mam 2x
2−5x−12 to po wyliczeniu
licznika nie ważne jakiego bo to potrafię tylko dalej mam w mianowniku (x
2−4)(x
2−1) i nie
wiem jak z tą kreską będzie jak podzielić to przez kreskę ułamka te 2x
2−5x−12 przez to co
wyjdzie z tego nawiasu w mianowniku .
Jeśli ktoś pomoże w dalszych zadaniach to proszę tylko o wytłumaczenie skąd się co bierze
dziękuję z góry piwko lub kawka lub co tam chcecie
10 paź 16:59
bezendu:
Czyżby zbiór Andrzeja Kiełbasy ?
10 paź 17:01
Please: Tak
10 paź 17:11
Please: Miałeś tą książkę ?
10 paź 17:15
bezendu:
Tak. Poczekaj zaraz napiszę rozwiązanie.
10 paź 17:15
Please: te zadania mam na stronie od 54−55 większość udało mi się zrobić ale nie których w ogóle nie
mam głowy jak by się za to zabrać
10 paź 17:16
Please: np te co podałem wyżej mam jeszcze kilka takich ale nie chcę męczyć ludzi i zawracać im "dupy".
10 paź 17:17
Please: jeżeli masz tą książkę to powiem ci dokładnie które zadania chcę abyś mi wytłumaczył , bo
przepisać to każdy głupi potrafi ale już zrozumieć to sztuka ^^
10 paź 17:18
Please: z góry dziękuję za pomoc
10 paź 17:19
bezendu:
a) źlemasz
f(x)=3x−6
g(x)=3x−6+2010
g(x)=3x+2004
b) 3x+2004=3(x+p)−6
3x+2004=3x+3p−6
3p=2010
p=670
c) zrób sam/a
10 paź 17:20
Please: sam
10 paź 17:20
Please: a może jakaś podpowiedz do c ? >
10 paź 17:21
bezendu:
Masz już wzór funkcji f(x) więc teraz −f(x) i co za problem
Nie wiem na co się ślinisz....
10 paź 17:28
Please: aha już wiem
sorry źle ci napisałem .
10 paź 17:30
Please: a pozostałe zadnia mógł byś pomóc
10 paź 17:30
bezendu:
Dobrze to przepisałeś ?
10 paź 17:36
Please: to 2 . ?
10 paź 17:37
bezendu: Tak.
10 paź 17:37
Please: dobrze mam tutaj książkę i sprawdzam i poprawnie przepisane jest .
10 paź 17:38
Please: strona 53/ zadanie 308
10 paź 17:38
bezendu: g(x)=(x+2010)
4−3(x+2010)
3−2(x+2010)
2+6(x+2010)
Masz g(x) nie wiem jak obliczysz g(2009)
10 paź 17:42
Please: omg ale i tak dziękuje
10 paź 17:44
Please: Masz książkę przy sobie ?
10 paź 17:45
bezendu:
Nie.
10 paź 17:46
Please: szkoda bo bym się coś jeszcze zapytał o inne zadania jak je rozwiązać
10 paź 17:48
Please: A jeżeli chodzi o zadanie to 3 to mam w mianowniku (x2−4)(x2−1) mogę tutaj zastosować wzrór
skróconego mnożenia ?
10 paź 17:50
bezendu: To wpisz ich treść tutaj...
10 paź 17:50
bezendu:
Napisz całe polecenie.
10 paź 17:51
Please: dobra ale będzie tego sporo tak z 7 zadań
10 paź 17:52
Please: napiszę to całe 3 zadanie jak to było od początku i te inne
10 paź 17:52
Please: a więc tak :
3. (x−4)(x−2)(x−1)(x+2) pod kreską ułamka mam to (x2−4)(x2−1)
Miejscem zerowym funkcji tej wyżej jest liczba a−2 b.1 c.2 d. 4
Inne zadania :
Wskaż funkcję której wykres nie ma punktu wspólnego z osią y :
a.f(x)=√x
b.g(x)=√2−x
c.h(x)=√x−2
d.k(x)=√x+2
Zbiór Z jest zbiorem wartości funkcji f(x)= ∫ 4 dla x<1
∫ 2 dla x≥ 1
zatem : a.Z={2} b Z={2,4} c Z=<2,4> D Z=R
podobne zadanie
f(x)= ∫ x2 −5 dla x≤2
∫ x−3 dla x > 2
Zadanie 323.
Funkcja g której dziedziną jest D jest zbiór liczb całkowitych dodatnich każdej liczbie n ∊ D
przy przyporządkowuje reszta z dzielenia liczby przez 5 . Zbiorem wartości funkcji g jest
zbiór :
Zadanie 324 Funkcja f każdej naturalnej liczbie n− cyfrowej przyporządkowuje liczbę n −4
liczba miejsc zerowych funkcji f jest równa a.900 b.8999 c.9000 d. 9999
Zadanie
Funkcja f określana jest wzorem f(x)=x2+x+4 . Pierwiastki równania x2+x=4 są argumentami dla
których funkcja f przyjmuje wartość
a.−4 b.0 c.4 d.8
Zadanie
Dane są funkcje f(x)=5x+15 i g(x)=x3+2x2+x+12 Sprawdz czy istnieje taka liczba które jest
miejscem zerowym obu funkcji
I Ostatnie zadnie :
Funkcja g określona jest wzorem g(x)= x−3 kreska ułamka x−2 podaj współrzędne takich dwóch
punktów o tej samej odciętej że jeden z nich należy do wykresu funkcji g ,a drugi nie należy
do wykresu funkcji g .
10 paź 18:16
bezendu:
| (x−4)(x−2)(x−1)(x+2) | |
| |
| (x2−4)(x2−1) | |
| (x−4)(x−2)(x−1)(x+2) | |
| |
| (x−2)(x+2)(x−1)(x+1) | |
D=R\{−2,−1,1,2}
x=4
Do ułamków używaj U {}{}
10 paź 18:20
Please: ok
10 paź 18:24
Please: pomoże ktoś w innych zadaniach proszę
10 paź 19:26