Wyrażenia wymierne
DeDee: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie x+a+4x−5=6 ma dokładnie jedno
rozwiązanie
10 paź 16:44
DeDee: UP
10 paź 17:33
DeDee: UP
10 paź 19:50
DeDee: UP
10 paź 22:04
Bizon:
x≠5
x2−5x+a+4−6x+30=0
x2−11x+a+34=0
Δ=0
10 paź 22:12
pigor: ..., np. tak :
| | a+4 | |
x+ |
| =6 /* (x−5)≠0 ⇔ x(x−5)−6(x−5)+a+4= 0 i x≠5 ⇔ |
| | x−5 | |
⇔
x2−11x+a−26= 0 i x≠5 − równanie kwadratowe równoważne
danemu ma dokładnie jedno rozwiązanie x≠5 ⇔ Δ=11
2−4(a−26)=0,
no to skończ sam . ...
10 paź 22:21
pigor: ..., zerknąłem na Bizona i tam coś nie umiem dodawać 30 +4=34, a nie 26 ;
przepraszam , wtedy Δ= ...
10 paź 22:24