Wyrażenia wymierne
DeDee: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=|x−1|+3|x+2| Zbadaj liczbę pierwiastków równania
f(x)=k w zależności od parametru k
10 paź 16:41
10 paź 17:32
Godzio:

Narysuj przedziałami wykres tej funkcji:
| | |x − 1| + 3 | |
f(x) = |
| |
| | |x + 2| | |
x ∊ (−
∞,−2)
f(x) = ...
x∊ (−2,1)
f(x) = ...
x ∊ <1,
∞)
f(x) = ...
k = 1 ⇒ mamy nieskończenie wiele rozwiązań
k > 1 ⇒ dwa rozwiązania
k < 1 ⇒ brak rozwiązań
10 paź 17:41
DeDee: jakoś się opuszczało te moduły, ale dawno to miałem
| | |x−1|+3 | |
najpierw było f(x)= |
| tak? |
| | x+2 | |
10 paź 17:53
Godzio:
Oba na raz w przedziałach
| | −x + 1 + 3 | |
Pierwszy: f(x) = |
| |
| | −x − 2 | |
| | − x + 1 + 3 | |
Drugi: f(x) = |
| |
| | x + 2 | |
| | x − 1 + 3 | |
Trzeci: f(x) = |
| |
| | x + 2 | |
10 paź 18:45