Wyrażenia wymierne
DeDee: Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru k, dla których iloczyn dwóch różnych miejsc
zerowych funkcji f(x)=(k−2)x2−(k+1)x−k jest liczbą całkowitą
10 paź 16:38
DeDee: UP
10 paź 17:31
DeDee: UP
10 paź 19:39
matyk: warunek 1 − 2 różne miejsca zerowe
warunek 2 − iloczyn jest liczbą całkowitą
Jakie będą te warunki w naszym zadaniu?
10 paź 19:44
DeDee: Δ>0 i x1*x2∊C ?
10 paź 19:49
PW: Jeszcze na samym wstępie zadbać, żeby to w ogóle była funkcja kwadratowa (bo jeśli nie, to
dwóch miejsc zerowych nie będzie miała na pewno).
10 paź 19:52
DeDee: przecież jest funkcja kwadratowa...
10 paź 21:18
Lorak: dla k=2 jest funkcja liniowa.
10 paź 21:24
DeDee: więc k≠2
10 paź 21:25
Lorak: tak.
10 paź 21:26
DeDee: no i licząc z tego delte wyszło mi 5k
2−6k−1
| | 6−√14 | | 6+√14 | |
Z tego druga delta to wyszło mi 2√14 i k1= |
| i k2= |
| |
| | 10 | | 10 | |
I co dalej?
10 paź 21:34
DeDee: czy po prostu wartosci dodatnie dla paraboli z tej delty są już rozwiązaniem?
10 paź 21:35
Lorak: tak (jeżeli myślimy o tym samym)

obliczeń nie sprawdzałem.
teraz jeszcze warunek na całkowite został
10 paź 21:40
pigor: ...,
| | c | |
a=k−2≠0 i Δ= (k−1)2+4k(k−2) >0 ⇒i x1x2= |
| ∊ C , gdzie |
| | a | |
| | k | | k−2+2 | | 2 | |
x1*x2= |
| = |
| = 1+ |
| i k≠2 ⇔ |
| | k−2 | | k−2 | | k−2 | |
⇔ k−2= −1 lub k−2= 1 lub k−2= −2 lub k−2= 2 ⇔
k∊{1,3,0,4}
i jak wyliczysz warunek na Δ>0 , zobaczysz czy którejś z tych
wartości k nie należy wyrzucić . ...
10 paź 21:59