matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania dwukwadratowe
har:
Rozwiąż równanie:
√
x
−4
4
√
x
+4=0
10 paź 16:36
Eta:
x≥0
4
√
x
= t, t≥0 to
√
x
= t
2
t
2
−4t+4=0 ⇒ (t−2)
2
=0 ⇒ t=2 to
√
x
= 2
2
|
2
⇒ x= 16
10 paź 23:48