geometria analityczna
chwilunia: dane sa punkty a(1,3) b(3,7) znajdz rownanie symetralnej odcinka AB
10 paź 16:36
bezendu:

prosta przechodząca przez punkty AB
a+b=3 /(−1)
3a+b=7
−a−b=−3
3a+b=7
2a=4
a=2
b=1
y=2x+1
2*a
2=−1
2a
2=−1
−0,5*2+b=5
−1+b=5
b=6
y=−0,5x+6
10 paź 19:26
PW: Mniej kłopotliwy rachunkowo sposób to przypomnieć, że każdy punkt P na symetralnej spełnia
warunek
|AP| = |BP|.
Jeżeli P =(x,y), to kwadraty tych odległości spełniają równość
(x−1)2+(y−3)2 = (x−3)2+(y−7)2
x2−2x+1+y2−6y+9 = x2−6x+9+y2−14y+49
4x+8y−48=0
x+2y−12=0.
To samo równanie prostej, a nie trzeba nic wiedzieć oprócz wzoru na odległość − to też jakiś
plus takiego rozwiązania.
10 paź 19:48