analiza matematyczna
PuRXUTM: Policzyć arc tg 1, arc tg 0,arc tg (−1), arcsin(1/2), arccos(−1/2)
od razu mówię że nigdy tego nie liczyłem i nie mam pojęcia jak to zrobić
10 paź 16:13
Trivial:
To zadanie jest bardzo proste.
Skorzystaj z definicji arctgx (chodzi o zbiór wartości) i wyznacz taką liczbę y, że x = tg(y).
Analogicznie dla arcsin, arccos.
10 paź 17:20
PuRXUTM: arc tgx=y gdy tgy=x czyli dla arc tg 1 x=1
| | π | |
czyli tgy=1 y= |
| +kπ  |
| | 4 | |
10 paź 17:39
Trivial: Tak, to rozwiązanie ogólne. Teraz proszę wyszukać rozwiązanie ze zbioru wartości arctg(x).
10 paź 17:47
10 paź 17:51
Trivial: Tak.
10 paź 17:52
PuRXUTM: arc tg 0=0
10 paź 18:04
10 paź 18:09
Trivial: OK.
10 paź 18:10
10 paź 18:12
Trivial: Dobrze, teraz najtrudniejszy przykład z arccos.
10 paź 18:16
10 paź 18:16
10 paź 18:18
Trivial: asdf mam ale nie teraz. Za jakąś godzinkę.
10 paź 18:19
Trivial: PuRXUTM, wszystko dobrze.
10 paź 18:20
asdf: @Trivial
Ok, to o 19:30 wrzucę temat na forum
10 paź 18:20
Trivial: Możesz wrzucić teraz. Jak przyjdę to zerknę.
10 paź 18:21
asdf: Dopiero z uczelni wrocilem, a skoro nie mozesz teraz to chcialem sie chwile przespac, podesle
linka ok

(od 8 do 18 na uczelni, moj mozg nie chce myslec)
10 paź 18:24
asdf: podesle linka po 19*
10 paź 18:24
Trivial: k
10 paź 18:27
Mila:

y=arccos(x) wykres
arccos(−x)=π−arccos(x)
| | 1 | | 1 | | π | | 2π | |
arccos(− |
| )=π−arccos( |
| )=π− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
arccos |
| =α⇔cos(arccos( |
| ))=cosα⇔cosα= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
10 paź 19:30
Mila:
| | π | | π | |
y=arctg(x), y∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
[Narctg(−x)=−arctg(x)]] ! funkcja nieparzysta
| | π | |
arctg(−√3)=−arctg(√3)=− |
| |
| | 3 | |
10 paź 19:37
PuRXUTM: dzięki wielkie
10 paź 19:53
Mila:
Coś jeszcze z tego materiału?
10 paź 20:36