trygonometria
kubiszon: Witam, mam problem z tym. Sprawdź tożsamość:
sin6a + cos6a = 3cos4a − 3cos2a + 1
Z prawej strony wyciągnąłem 3cos2a przed nawias, to co w nawiasie zamieniłem na −sin2a, ale
nic mi dalej nie wychodzi.
Z góry dzięki.
10 paź 16:03
kubiszon: Pomóżcie xD
10 paź 16:28
Mila:
L=(sin2x)3+(cos2)3= teraz ze wzoru :a3+b3=...
=(sin2x+cos2x)*(sin4x−sin2x*cos2x+cos4x)=
=1*((sin2)2−sin2x*cos2x+cos4x)=(1−cos2x)2−(1−cos2x)*cos2x+cos4x)=
=1−2cos2x+cos4x−cos2x+cos4x+cos4x=
=3cos4x−3cos2x+1=P
10 paź 17:52