Oblicz prosze o naprowadzenie :)
Maciek: Jak sie za to zabrać?
log2 8√2 =c
narazie mam:
2c=8√2
2c=23 * i nie wiem jak mam zrobić z pierwiastka liczbę do kwadratu
10 paź 16:01
PuRXUTM: √2=21/2
10 paź 16:03
Maciek: dziekuje !
10 paź 16:04
Maciek: a jeśli mam √3 to czy on sie równa 31/2?
10 paź 16:07
Piotr 10: Tak.
10 paź 16:07
Maciek: Fantastycznie. Dziekuje bardzo
10 paź 16:08
pigor: ..., lub np. tak :
log2 8√2= x ⇔ 2
x= 8
√2 ⇔ 2
x= 2
3*2
0,5 ⇔ x=3+0,05 ⇔
x=3,5,
lub
log28√2= log
22
3,5= 3,5log
22= 3,5*1=
3,5 . ...
10 paź 16:10
Maciek: a tu już pomysłu nie mam
31/2log3 16
10 paź 16:40
pigor: ..., z tw. o logarytmie potęgi i z
wniosku z definicji logarytmu masz
3
12 log316= 3
log3√16=
√42= 4. ...
10 paź 21:34