geometria
sello: Narysować prostą A przechodzącą przez ćwiartki II, III i IV
10 paź 15:53
Saizou :

i pomyśl jakie muszą być warunki żeby prosta przechodziła przez te ćwiartki , jeśli prosta jest
w postaci y=ax+b
10 paź 15:55
Piotr 10: a<0 ⋀ b<0
10 paź 15:56
sello: i tylko tyle? to jest z geometrii wykreślnej.
czy nie muszą być zaznaczone punkty w każdej z ćwiartek?
10 paź 15:57
pigor: ..., no to narysuj sobie sam(a) jedną prostą z takiej rodzinki prostych:
y= ax+b , gdzie a∊R
− i b∊R
− , np taką y= −x−2 itp. . ...
10 paź 15:57