pigor: ..., no to może ci jednak zrobię i znikam na kilka godzin ? a więc
np. tak :
√4x+2+√4x−2= 4 /
2 stronami i 4x+2 ≥0 i 4x−2 ≥0 ⇔
⇔ 4x+2+2
√(4x+2)(4x−2)+4x−2= 4
2 i 4x ≥−2 i 4x ≥ 2 ⇔
⇔ 8x+2
√16x2−4= 16 /:2 i 4x ≥ 2 ⇔ 4x+
√4(4x2−1)= 8 i x ≥2 ⇔
⇔ 2
√4x2−1= 8−4x /:2 i x ≥2 ⇔ (*)
√4x2−1= 1−4x i
x≥2 ⇒
x∊∅ −
− równanie
sprzeczne 
jak myślisz dlaczego

i to
musisz tu
uzasadnić , co pozwoli ci zakończyć zadanie, ale jak nie potrafisz tego,
to właśnie co wtedy dalej

cóż, może ktoś doradzi ci : to podnieś obie strony równania (*) do kwadratu
jeszcze raz, to ja ci mówię
nie wolno tego zrobić bo

i to potraktuj jako moją wskazówkę
do powyższego uzasadnienia sprzeczności równania (*), a tym samym
równania danego (i znowu dlaczego

) itd. aż ...