Adam: ratunku


!w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych wynosi 14. przy
jakiej długości przyprostokątnych pole trójkata ma największą wartość
25 wrz 14:37
bzrtek9212: czy długości prostokątnych to liczby całkowite?
25 wrz 15:14
Adam: nic takiego nie pisze nie wiem
25 wrz 15:34
bartek9212: a+b=14
wzór na pole trójkąta prostokątnego to 1/2*a*b, więc
szukamy największego iloczynu a oraz b , których suma jest równa 14
mogą to być kolejno:
1 i 13 1*13=13
2 i 12 2*12=24
3 i 11 3*11=33
4 i 10 4*10=40
5 i 9 5*9=45
6 i 8 6*8=48
7 i 7 7*7=49
patrząc na te liczby widzimy, że największy jest iloczyn dwóch siódemek
czyli przyprostokątne mają po 7
jest to założenie że a,b należą do naturalnych i a,b >0
25 wrz 15:40
Jakub: x - jedna przyprostokątna
14-x - druga przyprostokątn
Pole trójkąta P = 1/2 * x * (14-x) = 7x - 1/2x
2 = -1/2x
2 + 7x
Sprawdzasz, gdzie funkcja kwadratowa ma największą wartość. Wykres f(x)=-1/2x
2+7x ma
ramiona skierowane na dół więc największa wartość jest w wierzchołku
x
w = -b/2a = -7/2(-1/2) = 7
Dla przyprostokątnych 7 i 7 pole ma największą wartość, co zresztą wyszło piętro wyżej.
Ale to przypadek. Bo przecież te przyprostokątne mogły nie być liczbami całkowitymi.
Tu masz więcej zadań optymalizacyjnych
1685
25 wrz 17:23
Adam: dziekuje bardzo za pomoc
25 wrz 17:38
Adam: jeszcze jedno ten numer(strona) 1685 niestety nie wchodzi
25 wrz 17:41
Adam12: Co tam słychać
26 wrz 09:47
Adam: nic ciekawego
26 wrz 20:10
26 wrz 20:20