Liczby rzeczywiste
Theemi: Hej. Mam mały problem z jednym zadaniem.
√2(2−2√2)2 + √2(2+2√2)2 (kwadraty pod pierwiastkiem)
Robiłem podobne zadania. Szuka się wzorów skróconego mnożenia pod pierwiastkami by zapisać je
jako wartość bezwzględna. Tutaj ten wzór jest... ale. Jak do tego wszystkiego ma się ta dwójka
? Bo gdy chcę napisać 2|2−2√2|+2|2+2√2| to wychodzi −4+4√2+4+4√2.
Próbowałem też wykonać to obliczenie. Wyszło mi że:
√24−16√2+√24+16√2. Da się to rozłożyć na wzór skróconego mnożenia ?
Jak do tego wszystkiego ma się ta dwójka ?
10 paź 14:43
Monika: Ja bym to zapisała w ten sposób:
√(√2(2−2√2))2 + √(√2(2+2√2))2 =√2√2−4 + √2√2+4
10 paź 14:51
bezendu:
√24−16√2+√24+16√2
√(2√2−4)2+√(2√2+4)2
|2√2−4|+|2√2+4|
4−2√2+2√2+4=8
10 paź 14:54
Monika: zgubiłam potęgę
√(2√2−4)2 +
√(2√2+4)2 = |2
√2−4|+|2
√2+4|
10 paź 14:57
Monika: zgubiłam potęgę
√(2√2−4)2 +
√(2√2+4)2 = |2
√2−4|+|2
√2+4|
10 paź 14:57
Monika: zgubiłam potęgę
√(2√2−4)2 +
√(2√2+4)2 = |2
√2−4|+|2
√2+4|
10 paź 14:57
Theemi: Ok dzięki za pomoc ; ) Teraz trzeba wnikliwie przeczytać.
10 paź 14:58